Väga paljud meist joovad kohvi teadmata millisest kohvioast saadud kohv nende tassi jõudnud on ja millised tegurid kohvi maitset mõjutavad.
Üks esimesi maitse määrajaid on kohvioa sort.
Täna on maailmas müügil kaks peamist kohvioa sorti – arabica ja robusta.
Araabika kohviuba peetakse maailmas kõige kvaliteetsemaks kohvioaks.
Algselt on sort pärit Etioopiast ja Jeemenist.
Araabika kohviuba kasvab araabika kohvipuu otsas, mis on ühtlasi ka vanim teadaolev kohvipuu. Kõige paremad kasvutingimused puu jaoks on 1300-1500m merepinna kõrgusest ja asukohas, kus sajab aastaringselt ja stabiilselt 1-1.5mm vihma.
Araabika kohvioale on omane hapukam, mahedam ja puuviljasem maitse. Araabika uba sisaldab ka kaks korda vähem kofeiini, kui robusta uba.

Robusta kohviuba on teine enimlevinud kohvisort.
Robusta kohviuba kasvab kongo kohvipuu otsas.
Kongo kohvipuu kasvatamine on lihtsam. Puu talub kõrgemat temperatuuri ja kasvab merepinnast 500-900m kõrgusel.
Robusta kohvioale on omasem kibe ja mõru maitse.Kofeiini sisaldus on pea kaks korda suurem, kui araabika kohvioal.
Poelettidelt leiab araabika ube, robusta ube ja ka segu (näiteks 50% araabika ja 50% robusta ube).
Millist kohviuba eelistad Sina? Proovi järgi 😉
Kohvioad saad tellida siit: https://www.iespresso.ee/tootekategooria/kohvioad/